Ce este meditatia mindfulness si cine o poate practica?

In zilele noastre, avem posibilitatea de a apela la anumite tehnici care ne pot ajuta sa depasim anumite probleme, sa trecem peste momente grele sau sa devenim mult mai linistiti si mai fericiti. Una dintre aceste tehnici este meditatia mindfulness, care ne poate duce intr-o anumita stare a mintii, care ne permite sa acceptam fiecare lucru care apare, fiecare emotie sau traire, fie ca acestea sunt bune sau ne dauneaza intr-un anumit fel.

Ce este meditatia mindfulness?

Meditatia mindfulness este o forma de antrenament care poate conduce la o stare  de bine, care ne permite acceptarea fiecarui lucru din jurul nostru, exact in felul in care acestea apar.

Acest tip de meditatie a aparut initial pentru a-i ajuta pe suferinzi sa isi accepte mult mai usor boala si durerile provocate de aceasta, insa, o data cu trecerea timpului, aceasta tehnica a ajuns sa fie adoptata peste tot in jurul nostru, fie ca este vorba despre scoli, firme, peniteciare, spitale sau diverse workshop-uri menite sa aduca oamenilor linistea interioara.

 Ce trebuie sa faci pentru a ajunge la starea de mindfulness?

Exista anumite lucruri pe care trebuie sa le faci pentru a ajunge sa atingi acea stare de bine, acea liniste si pace interioara, insa pentru a putea reusi acest lucru, este necesar sa ai suficienta motivatie si consecventa.

Este necesar, pentru inceput, sa iti stabilesti un anumit loc unde sa meditezi si o anumita ora la care stii ca nu vei fi deranjat. Deci, este important ca pentru a te bucura de toate beneficiile fizice si psihice pe care le aduce meditatia mindfulness, sa meditezi zilnic, in spatiul special creat pentru aceasta activitate.

Deoarece este foarte greu sa ajungi la acea stare profunda de meditatie, este necesar sa practici aceasta tehnica intr-un mod progresiv, pentru perioade scurte de timp la inceput, de aproximativ 5 minute, iar mai apoi sa ajungi la perioade de timp mult mai mari, de pana la 40-50 minute.

Tot ceea ce trebuie sa faci pentru inceput, este sa gasesti o pozitie in care sa te simti confortabil, indiferent de locul unde are loc meditatie, caci in acest fel vei reusi sa iti pastrezi starea de concentrare atat de necesara.

Este important ca tot corpul sa se gaseasca intr-o stare de relaxare totala, iar dupa gasirea acelei pozitii, trebuie sa inchizi ochii si sa incerci sa privesti in departare.

Cel mai important aspect, atunci cand vine vorba despre meditatia mindfulness, este respiratia, caci cu ajutorul acesteia vei reusi sa fii atent la ceea ce tine de tine, de corpul si mintea ta, dar mai ales, la tot ceea ce se intampla in interiorul tau.

Trebuie sa te concentrezi pe respiratie, pe aerul care iti intra in corp, ajungand la plamani , iar in acest fel, vei ajunge sa fii concentrat pe ceea ce se intampla in corpul tau, in momentul prezent, fara a mai fi conectat la alte ganduri din afara.

Este esential sa ajungi sa iti indrepti mintea doar spre o singura activitate, mai exact aceea de a respira, iar acest lucru necesita multa munca si efort, insa, practicand aceasta tehnica zilnic, vei reusi sa treci peste greutati.

Mai ales la inceput, gandurile vor fi mereu indreptate in alte directii si vei gasi mereu in interior idei si situatii care sa te indeparteze de ceea ce vrei sa faci de fapt.

Este important ca atunci cand simti ca momentele dedicate meditatiei s-au terminat, sa mai ramai in acea stare pentru cateva clipe, pentru a te putea gandi la tot ceea ce ai gandit si simtit cand ai fost doar tu si cu tine.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.