Ce este si cand este necesar examenul ginecologic?

Ce este si cand este necesar examenul ginecologic?Ginecologia este studiul bolilor si tratamentelor organelor sexuale si reproducatoare feminine. Un examen ginecologic este utilizat in cadrul unui cabinet ginecologie in Mures, pentru diagnosticarea bolilor si prevenirea cancerului la femei.

Ce este un examen ginecologic?

Se recomanda sa se faca un examen ginecologic in fiecare an de la varsta de 20 de ani. Pe langa istoricul medical de baza si raportul independent al pacientei cu privire la starea ei actuala (prezentare de rutina, prezentare de urgenta, reclamatii fizice etc.), sondajul de istoric medical ginecologic orientat pe sistem, in care au fost adresate urmatoarele intrebari de la ultima prezentare ginecologica:

  • Ora ultimei menstruatii.
  • Intrebari despre durere, nereguli de ciclu, contraceptie, infectii.
  • Istoria copilului dorit.
  • Particularitati sau modificari de la ultima vizita la medic.

Un examen ginecologic este de asemenea, efectuat ca examen preventiv. Este utilizat pentru depistarea precoce a bolilor grave, in special a cancerului. Examinarile ginecologice preventive trebuie efectuate regulat, de obicei o data pe an.

In plus, medicul ginecolog ar trebui sa fie intotdeauna consultat pentru reclamatii acute cat mai curand posibil. Examinarea serveste apoi pentru determinarea cauzei, diagnosticarea bolilor, daca este necesar si initierea terapiei adecvate.

Independent de aceasta, examinarile pot fi, de asemenea, indicate in legatura cu intrebari despre sarcina si contraceptie. Scopul examinarii determina continutul si secventa examinarii.

Examenul ginecologic – motive

In afara de ingrijirea preventiva, sarcina si contraceptia ca motive pentru examinari, vizitarea unui cabinet ginecologie in Mures este indicata intotdeauna atunci cand sunt percepute abateri de la starea normala, daca acestea nu dispar repede. Motivele specifice pentru o programare pot fi:

  • Simptome menstruale exceptional de severe, cum ar fi sangerare prelungita sau grea, dureri menstruale.
  • Arsura, mancarime sau durere in zona genitala – in timpul actului sexual, la urinare sau independent de aceasta.
  • Descarcarea vaginala.
  • Malformatii constatate pe organul genital extern, cum ar fi prezenta condiloamelor (negi genitali).
  • Anomalii la nivelul toracelui, cum ar fi glandele sau intarirea
  • Malformatii suspecte, tulburari de dezvoltare sau abuz sexual la fete tinere.

Examenul ginecologic – procedura

Istoric medical ginecologic – Subiectele tipice de chestionare sunt:

  • Cancer de san sau de col uterin (dovezi de antecedente familiale posibile).
  • Regularitatea, forta si durata menstruatiei.
  • Sexualitate si parteneriat, contraceptie.
  • Aparitia sangerarilor intermenstruale sau a secretiei vaginale.
  • Medicamente luate.
  • Boli metabolice existente.

Este, de asemenea, obisnuit sa luati o proba de urina. Urina este verificata pentru sange si ofera, de asemenea, informatii despre agenti patogeni, posibile inflamatii sau sarcina.

Organele genitale si peretele abdominal

Examinarea organelor genitale externe si a peretelui abdominal are loc pe scaunul ginecologic. Pacienta se poate culca confortabil si poate fi efectuata inspectia ginecologica pentru malformatii sau infectii, precum si ajustarea speculului si examinarea ginecologica ulterioara.

Medicul examineaza organele genitale externe si poate detecta deja anomalii – roseata, modificari ale membranei mucoase, leziuni sau malformatii. O constatare fiziologica este prezenta atunci cand vaginul nu are nicio iritare la nivelul mucoasei, iar descarcarea vaginala are o culoare albicioasa (laptoasa). In plus, sunt scanate abdomenul inferior si ganglionii limfatici din regiunea inghinala.

Examenul rectal si vaginal

Aceasta este urmata de o examinare ginecologica a vaginului si gurii uterine (portio vaginalis),  permitand astfel o inspectie a intregului vagin pana la arcul vaginal posterior si colul exterior, portio vaginalis. Cu o perie mica sau o spatula, materialul celular poate fi acum eliminat din canalul cervical si utilizat pentru testul PAP.

Cu ajutorul unui coloscop, un fel de microscop pentru examinari ginecologice, pot fi facute imagini cu mucoasele interioare ale vaginului pentru a detecta modificari vizibile, de exemplu defecte tisulare, mini-tumori sau micro-sangerare.

Incepand cu varsta de 50 de ani, rectul (examen digital tactil rectal) este de asemenea examinat ca parte a ingrijirii preventive. Un examen digital rectal poate fi incomod pentru pacienti, dar este parte a unui examen fizic complet si este esential.

Dupa ce pacientului i se cere sa apese usor, degetul medicului, care este protejat cu o manusa si acoperit cu gel, este introdus peranal si canalul anal si rectul pacientului sunt palpate. Folosind examenul rectal digital, tonul sfincterului si prezenta sensibilitatii pot fi evaluate si poate fi determinata rezistenta posibila (de exemplu, hemoroizi, abcese).

Testul Papanicolau

Testul Papanicolau este metoda pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Materialul celular poate fi indepartat din canalul cervical cu o perie mica sau o spatula. Acestea sunt apoi aplicate pe o lamela, trimise la un laborator pentru examinare citologica si vizibile prin asa-numita colorare Papanicolaou, astfel incat sa fie posibila o evaluare.

Examinarea microscopica a materialului celular obtinut face posibila identificarea precoce a modificarilor maligne ale colului si tratarea acestora in consecinta. Exista diferite valori de Papanicolau pentru constatare – de la Pap I: constatare fiziologica si nesemnificativa pana la Pap V: constatarea celulelor unui carcinom cervical malign.

Examinare cu ultrasunete

Examinarea cu ultrasunete, sonografia, este utilizata ca examinare a aparatului in ginecologie, care poate fi facuta atat pe cale vaginala, cat si prin peretele abdominal (examen cu ultrasunete abdominala). Exista aplicatii speciale cu traductoare care pot fi introduse cu usurinta in vagin.

Examinarea cu ultrasunete este utilizata pentru a evalua peretele si mucoasa uterului (endometru) – examenul ecografic vaginal este prima alegere pentru a evalua organele genitale interne ale femeilor.

Examinarea cu ultrasunete abdominala este cea mai simpla metoda pentru evaluarea ovarelor, uterului (uterului) si abdomenului, dar este inferioara examinarii cu ultrasunete vaginala din cauza lipsei de rezolutie si este adesea folosita pe langa sonografia vaginala.

Examenul sanilor

In timpul examinarii sanului, sanul este scanat pentru a gasi noduli, intarire sau durere. Momentul ideal pentru o examinare tactila este post-menstruala, deoarece inainte de menstruatie, premenstrual, multi sani ai femeilor sunt sensibili la presiune si au retentie de apa, ceea ce ar putea denatura examinarea.

Atunci cand se examineaza sanii, este important sa se scaneze toate cele patru cadrane din exterior spre interior si, de asemenea sa se examoneze sfarcurile si regiunea axilara. Ca parte a unei examinari la san, pacientele ar trebui sa fie, de asemenea, incurajate si instruite sa faca autoexaminari, deoarece 80 la suta dintre tumori sunt descoperite de catre paciente.

Screeningul pentru mamografie este utilizat pentru femeile de peste 50 de ani. Grupul tinta este invitat la fiecare doi ani. Mamografia este un examen cu raze X a sanului, care este folosit in principal pentru depistarea precoce a cancerului de san, cea mai frecventa forma de cancer la femei.

Rezultatele posibile ale unei mamografii pot fi: modificari benigne, cum ar fi fibroadenomele, chisturile si ganglionii limfatici, precum si microcalcificarile, care sunt vizibile ca umbrire usoara si pot fi suspectate de malignitate, mai ales daca exista multe calcificari grupate. In cazul unei constatari izbitoare, se indica clarificari rapide suplimentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.