De ce se fisureaza parbrizul masinii?

De ce se fisureaza parbrizul masinii?O masina este o necesitate la casa omului, mai ales acum in anul 2020, dat fiind faptul ca putem folosi masina pentru a ne deplasa in foarte multe locuri.

Chiar daca au posibilitatea de a folosi transportul in comun, foarte multe persoane aleg sa mearga la servici cu masina personala, dat fiind faptul ca este mai confortabil sa porneasca de acasa, si sa mearga pana la firma unde lucreaza, decat sa astepte autobul, tramvaiul sau metroul.

A avea o masina personala este un avantaj si atunci cand vine vorba despre mersul la cumparaturi. Este mult mai comod sa iesiti cu cosurile pline de cumparaturi de la supermarket si sa le asezati in portbagajul masinii, decat sa asteptati un taxi sau sa mergeti cu plasele incarcate pana in cea mai apropiata statie, pentru a lua un mijloc de transport in comun care sa va duca la destinatie.

Acestea sunt doar doua exemple, insa atunci cand detineti un autoturism, aveti posibilitatea de a va deplasa oriunde doriti, si avantajul este ca mergeti cand vreti, fara sa mai depindeti de alte persoane (fireste, daca masina este bine intretinuta).

Foarte multe persoane care au nevoie de o masina, mai ales in Romania, isi indreapta atentia spre masinile second hand, care au preturi mult mai atractive in comparatie cu masinile noi.

Exista masini care au doar 2-3 ani vechime, si care costa cu pana la 40 – 50% mai putin in comparatie cu un model similar nou, proaspat iesit de la reprezentanta.

In cazul in care va aflati in cautarea unui autoturism second hand, este foarte important sa va asigurati de faptul ca faceti cea mai potrivita alegere, asa ca analizati-va nevoile. Daca folositi masina pentru a face naveta la servici in afara localitatii de exemplu, alegeti o masina care consuma cat mai putin.

Daca zona in care locuiti este una neasfaltata, alegeti un SUV. Daca doriti sa puteti parca chiar si in cele mai aglomerate locuri, alegeti masini mici (Smart, MiniCooper, etc.).

Este foarte important sa verificati masina din punct de vedere tehnic, asa ca mergeti cu ea intr-un atelier auto, acolo unde specialistii se vor ocupa de verificarea mecanica si electrica a masinii.

Ese insa la fel de important sa verificati si vizual masina, si analizati cu atentie daca este zgariata, sau daca are puncte de fisura in parbriz. Daca masina are parbrizul fisurat, trebuie sa luati in considerare in cel mai scurt timp, fie o eventuala reparatie, fie o inlocuire parbriz, intr-un atelier auto unde se presteaza cele mai bune servicii de reparatii si inlocuire parbriz.

Parbrizul insa, chiar si nou, are sanse sa se fisureze daca este lovit. De exemplu, cand circulati in spatele unui camion care transporta pietris, in cazul in care o singura pietricica din intamplare cade din camion si va nimereste parbrizul, aveti toate sanele sa va confruntati cu o fisura de parbriz.

Acesta este doar un exemplu, pentru ca exista multe alte  posibile cauze ale fisurarii parbrizului, iar in cele ce urmeaza puteti vedea despre ce este vorba.

Posibile cauze ale fisurilor parbrizului frontal

Instalare slaba

Parbrizele instalate din fabrica indeplinesc de obicei un standard ridicat de siguranta si constructie, dar uneori parbrizul nu este instalat exact asa cum ar trebui. Daca sticla este instalata in mod necorespunzator, parbrizul poate fi liber provocand vibratii, sau poate fi de-asemenea stresat, ceea ce poate provoca fisuri.

Schimbari de temperatura

Schimbarile severe de temperatura pot determina extinderea si micsorarea rapida a sticlei, mai ales atunci cand utilizati un decongelator sau chiar un incalzitor auto. De asemenea, sticla se incalzeste de obicei mai repede in jurul marginilor, astfel incat expansiunea si contractia se intampla la viteze diferite, ceea ce poate duce la fisuri.

Lumina soarelui

La fel ca temperaturile, lumina solara poate cauza aceleasi probleme. Caldura solara a metalului si a altor materiale din jurul sticlei poate face ca marginile de sticla sa se extinda mai repede decat mijlocul parbrizului si sa produca fisuri. O modalitate de a evita acest lucru este sa va pastrati masina intr-un garaj sau la umbra, daca este posibil.

Schimbari de presiune

Nu vorbim de presiune barometrica, dar schimbarile subite ale presiunii de la trecerea de la mici la mari (sau invers), rafale de vant sau chiar obiecte grele care se sprijina pe parbriz, pot provoca fisuri de stres.

Grindina

Cu totii am vazut rapoartele meteo ale furtunilor de grindina, cu bucati de grindina descrise ca avand „marimea mingii de golf” sau „dimensiuni de baseball”. Grindina nu este altceva decat o minge de gheata care se deplaseaza cu viteza mare atunci cand loveste parbrizul dvs. si are acelasi efect atunci cand va loveste parbrizul.

Imperfectiuni din sticla

In cateva cazuri foarte, foarte limitate, geamul instalat in vehiculul dvs. ar putea fi defect. Este posibil sa nu puteti afla acest lucru decat atunci cand mergeti cu masina intr-un atelier auto, unde se presteaza cele mai bune servicii de inlocuire sau reparatii parbriz. Acolo, specialistii isi vor da seama rapid daca aceasta este cauza problemei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.