Din ce sunt facute display-urile si cum functioneaza?

Din ce sunt facute display-urile si cum functioneaza?Producatorii folosesc de obicei un produs special, Gorilla Glass al producatorului american Corning. Aceasta sticla este intarita intr-un proces special si, prin urmare, este extrem de rezistenta la spargere si zgarieturi. Dar nu toate tipurile de Gorila Glass sunt identice. Acum exista cinci versiuni diferite:

Gorilla Glass 1

Versiunea originala a sticlei extra-dure a debutat in 2007 odata cu lansarea iPhone de catre Apple. Era relativ groasa avand 1,5 milimetri. Formeaza o  suprafata rezistenta la grasime reduce amprentele. A fost introdusa inclusiv pe display HTC.

Gorilla Glass 2

In 2012, Corning a prezentat prima evolutie a Gorilla Glass. Noua versiune era la fel de puternica ca predecesoarea, dar producatorul reusise sa reduca grosimea cu 20 la suta.

Gorilla Glass 3

Aceasta varianta a fost introdusa in ianuarie 2013 si este de trei ori mai puternica decat predecesoarea sa. Sensibilitatea la zgarieturi a fost redusa si cu 40%, potrivit producatorului. Imbunatatirile suplimentare includ amprentele antireflective mai bune si mai putin sensibile.

Gorilla Glass 4

A patra generatie de Gorilla Glass introdusa la sfarsitul anului 2014 este mai rezistenta la rupere decat predecesoarea sa. Imediat dupa aparitie s-a dovedit insa ca era mai susceptibila la zgarieturi. Prin urmare, unii producatori au continuat sa instaleze versiunea anterioara in modelele lor de top, de exemplu Huawei in Mate 9. .

Gorilla Galls 5

La mijlocul anului 2016, Corning a prezentat lumii o alta versiune a Gorilla Glass si a venit din nou cu o imbunatatire semnificativa a rezistentei la socuri. Desigur, nu toti producatorii de smartphone-uri folosesc Gorilla Glass. Sunt si producatori care folosesc propriile display-uri insa acestea se ridica cu greu la standardele Gorilla Glass. Un produs concurential la fel de bun este sticla Dragontrail a companiei japoneze Asahi, care este utilizata pe mai multe modele de la Sony.

O alta alternativa este cristalul de safir. Safirul este, chimic vorbind, nu o sticla, ci un cristal. Materialul este mult mai rezistent la zgarieturi decat orice sticla. Este al treilea cel mai dur dintre toate materialele transparente. Este adesea folosit ca sticla pentru ceasuri de mana de inalta calitate. Ca ecran pentru smartphone-uri, are dezavantajul ca este mai putin rezistent la socuri si mai putin translucid decat Gorilla Glass. De asemenea, este mult mai scump. Din aceste motive, este greu instalat pe smartphone-uri si se aplica doar dispozitivelor din gama de lux.

Desi telefoanele au cele mai bune display-uri ele sunt sparte tot mai des si de aceea este important sa se tina cont de sfaturile urmatoare. Daca telefonul este bine protejat, probabilitatea ca ecranul sa supravietuiasca unei caderi creste semnificativ.

Cea mai importanta protectie pentru display este carcasa de protectie. Desi aceste produse acopera de obicei doar spatele si partile laterale ale smartphone-ului, ecranul este si el protejat. Deoarece carcasele sunt cu cativa mm mai inalte decat telefonul, ecranul va intra in contact cu obiecte dure pentru ca va cadea pe marginile de la carcasa.  Astfel telefonul tau va fi protejat mult mai mult timp fara niciun fel de problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.