Ia – cultura si civilizatie a poporului roman

Ia - cultura si civilizatie a poporului romanIa face parte din istoria poporului roman si este intalnita in cadrul vestimentatiei inca din vremea geto-dacilor.

Chiar si in zilele noastre, cand societatea este invadata de creatori si design-eri vestiti de moda, clasicul port popular inca mai este intalnit in zonele de munte ale tarii, unde se pare ca traditia este mai bine pastrata.

Unele documentari istorice precizeaza ca ia a fost initial purtata in perioada civilizatiei Cucuteni si deci are o vechime de 6 milenii.

Considerata drept cea mai frumoasa si mai insemnata piesa a portului romanesc, ia capata valente si in societatea actuala, uneori in forma ei de inceput sau in unele cazuri in forme stilizate.

Modelele si insemnele bogate ale iei traditonale spun mai mult decat ceea ce se vede cu ochiul liber. Aceste insemne erau dispuse pe ie drept simboluri magice pentru a feri purtatorul de rau sau de diverse farmece si spirite rele.

In portul romanesc se disting 3 tipuri de ie. Aceste tipuri sunt diferentiate de croiala. Primul tip, si cel mai vechi dealtfel este asa zisa ie “de-a intregul”, ia incretita in jurul gatului si ia cu platca.

Design-ul iei a fost trasmis din generatie in generatie de la mama la fiica, de-a lungul timpului, si astfel au putut face ca ia sa fie cunoscuta chiar si in societatea actuala.

Motivele intalnite pe ie sunt forme geometrice sau diverse lucruri din natura cusute in forma stilizata si reprezentative pentru fiecare zona a tarii.

Aceste simboluri le gasim inca in diverse piese de vestimentatie, mai cu seama in creatiile de care inca ne putem bucura.

Iiana detine o vasta sursa de inspiratie atat in ceea ce priveste ia traditionala cat si diversele piese de vestimentatie feminina.

Imbinand in mod placut traditionalul cu modernul stilizeaza cu pricepere si grija piese de vestimentatie care primesc o alta viziune atunci cand sunt cusute cu motivele populare romanesti.

Iiana -inspiratie si design, o gasiti si pe Facebook!

Fiecare ie aduna o serie de semne magice cusute cu grija pentru ca cea care o purta sa fie pazita de rele.

In zilele noastre unele credinte si-au pierdut rostul, dar inca ne putam bucura de acele modele chiar daca nu le mai stim insemnatatea spirituala.

Culorile alese in cadrul cusaturilor defineau clar statutul femeii. Astfel, o femeie casatorita se deosebea de una necasatorita prin prezenta pe ie a umor culori mai temperate si o croiala a iei mai simpla.

Fetele tinere purtau ia inflorata si mai dichisita pentru a putea atrage petitori.

Ia era confectionata din panza, in sau in unele zone din borangic.

In zilele noastre gasim camasi sau ii cusute pe diverse materiale dar care au specificul romanesc bine conturat in cusaturi.

Carcateristicile iei erau bine cunoscute in randul comunitatii si chiar daca azi unele nu se mai pastreaza le regasim in povestile bunicutelor care stiau precis istoria si intelesul ei.

Ia romaneasca inca nu a fost inclusa in patrimoniul UNESCO si de aceea putem spune ca ziua iei este sarbatorita deocamdata in tara in mod neoficial.

Institutul de etnografie si folclor a reusit sa adune o colectie de camasi populare din 800 de sate ale tarii, intr-un album pregatit pentru UNESCO, in speranta ca ia romaneasca va putea ajunge in patrimoniul mondial.

Contactul cu lumea moderna a facut ca unele simboluri sau carcateristici ale iei sa se piarda in trecut, iar daca azi intalnim ia imbracata si stilizata este un lucru bun si asta insemna ca ideea nu s-a pierdut cu totul.

Gasim inca la tara ii foarte vechi care au apartinut stra- strabunicilor si care sunt inca pastrate cu sfintenie si purtate probabil la zile mari.

Atunci cand trebuie sa deosebim o ie veche, autentica de una noua trebuie sa avem in vedere unele detalii si aspecte.

Unul aspect foarte interesant il constituie partea de jos a iei, si in cazul celor autentice faptul ca nu erau terminate, potrivit traditiei care spunea ca perfectiunea nu apartine omului.

Ia romaneasca a fost sursa de inspiratie atat la nivel national cat si la nivel international.

In anul 1981 marele designer Yves Saint Laurent fiind fascinat de ia romaneasca a lansat colectia La Blousse roumaine, care s-a dovedit a fi un real succes.

O creatie vestimentara a lui Tom Ford a aparut pe paginile revistei Vogue in anul 2012, iar inspiratia sa a fost o ie traditionala din zona Sibiului.

Purtarea iei sub forma stilizata este o tendinta a modei actuale si ne arata inca o data ca suntem romani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.