Tot ce trebuie sa stii despre ambalajele din plastic

Fiecare producator ambalaje plastic este foarte solicitat in aceasta perioada, in conditiile in care aproape toate produsele pe care le gasim in magazine, au ambalaje din plastic.

In urmatoarele randuri ale acestui articol vom discuta despre plastic si despre ambalajele din plastic, pentru ca toti cumparatorii sa aiba cat mai multe cunostinte despre materialele plastice, dar si despre ambalajele fabricate din acest material.

Plasticul este un material surprinzator de versatil, cu origini elementare. Elementele din tabelul periodic, cum ar fi carbonul, hidrogenul, oxigenul, azotul si sulful, sunt elementele de constructie pentru o varietate de materiale plastice utilizate pentru a realiza multe dintre produsele pe care le folosim in fiecare zi.

Unele materiale plastice sunt transparente si durabile pentru utilizare in ochelari de vedere sau ochelari de protectie. Alte materiale plastice sunt puternice si usoare, ceea ce ne permite sa livram mai multe produse cu mai putine ambalaje. Materialele plastice pot fi chiar rezistente la bacterii pentru utilizarea in ambalajele alimentare si echipamentele medicale care pot salva viata.

Nu trebuie sa fiti un om de stiinta pentru a intelege mai multe moduri in care materialele plastice sunt utile.

Materialele plastice sunt utilizate in multe tipuri de ambalaje si recipiente alimentare din mai multe motive, cum ar fi de exemplu ca acestea ajuta la protejarea alimentelor de daune, asigura siguranta alimentelor si extinde prospetimea alimentelor.

Care sunt diferitele tipuri de materiale plastice utilizate in ambalajele alimentare?

Este posibil sa fi vazut numarul 1 pana la 7 pe partea inferioara sau laterala a unui recipient de ambalaj din plastic. Acest numar este „codul de identificare a rasinii” din plastic, cunoscut si sub denumirea de „numarul de reciclare”. Acest numar poate oferi de asemenea, indrumari pentru consumatorii care doresc sa recicleze recipientele din plastic.

Multe tipuri principale de rasini din plastic utilizate in ambalaje (de la 1 la numarul 7) sunt reciclabile. Cel mai frecvent, programele de reciclare a comunitatii colecteaza sticle de plastic fabricate din PET (nr. 1) si HDPE (nr. 2), dar multe comunitati isi extind programele pentru a colecta tipuri suplimentare de materiale plastice.

Desi majoritatea comunitatilor instruiesc rezidentii sa recicleze dupa forma unui articol (de exemplu, sticle, containere, capace, capace), unele comunitati se refera, de asemenea, la codul de identificare a rasinii. Daca aveti intrebari despre ce materiale plastice sunt reciclate in comunitatea dvs., consultati Studiul 2015-2016 privind accesul la reciclare si consultati instalatia locala de reciclare sau deseuri solide. Este usor sa cautati online.

De unde stim ca plasticul folosit in ambalajele alimentare este sigur si nu este toxic?

Administratia din fiecare tara pentru Alimente si Medicamente reglementeaza siguranta tuturor materialelor plastice utilizate in prezent in ambalajele alimentare si materialele de contact cu produsele alimentare.

Ce inseamna numarul de plastic?

Codul de identificare a rasinii sau numarul de reciclare pe plastic identifica tipul de plastic. Mai jos gasiti mai multe informatii si exemple ale materialelor plastice cele mai obisnuite utilizate in ambalajele alimentare, disponibile la Societatea de Ingineri Plastici (SPE) si Asociatia Industriei Plastice (PIA), impreuna cu informatii de siguranta.

PETE sau PET (Numarul de reciclare 1 / Codul de rasina 1)

Ce este? Tereftalatul de polietilena (PETE sau PET) este un plastic usor, care este facut sa fie semi-rigid sau rigid, ceea ce il face mai rezistent la impact si ajuta la protejarea alimentelor sau a lichidelor din interiorul ambalajului.

PET-ul este utilizat in mod obisnuit in ambalajele alimentare pentru bauturi racoritoare, bauturi sportive, apa, ketchup, ambalaj pentru salate, vitamine, sticle cu ulei vegetal si recipiente cu unt de arahide. De precizat este faptul ca PET-ul este reciclabil.

HDPE (Numarul 2 de reciclare / Codul de rasina 2)

Polietilena de inalta densitate (HDPE) este un plastic dur, opac, usor, dar si puternic. De exemplu, un recipient pentru ulcior de lapte HDPE poate cantari doar doua uncii, dar totusi sa fie suficient de puternic pentru a transporta un galon de lapte. HDPE este utilizat in mod obisnuit in ambalajele alimentare pentru ulcioare cu sucuri si lapte, sticle de unt si otet si containere cu sirop de ciocolata, precum si pungi alimentare.

PVC (Numarul de reciclare 3 / Codul de rasina 3)

Elementul clor este ingredientul primar utilizat pentru fabricarea clorurii de polivinil (PVC), un tip comun de plastic rezistent biologic si chimic. Aceste doua caracteristici ajuta recipientele din PVC sa mentina integritatea produselor din interior, inclusiv medicamentele.

Vinilul transparent este folosit ca ambalaj pentru medicamente, precum si invelis pentru o varietate de produse. Vinilul este de asemenea, utilizat in ambalaje cu blister (ambalaje care au o cavitate de plastic sau un buzunar), cum ar fi in ambalaj pentru mentele de respiratie sau guma, de exemplu.

LDPE (Numarul de reciclare 4 / Codul de rezina 4)

Polietilena de densitate mica (LDPE) este mai subtire decat unele alte rasini si are, de asemenea, rezistenta la caldura ridicata. Datorita rezistentei si flexibilitatii sale, LDPE este utilizat in principal in aplicatii de film, unde este necesara sigilarea termica, dar este utilizat si in aplicatii rigide. LDPE este utilizat in mod obisnuit in ambalajele alimentare pentru a face capace de cafea, pungi de paine, precum si pungi de fructe si legume utilizate in magazinele alimentare.

PP (Numarul de reciclare 5 / Codul de rasina 5)

Polipropilena (PP) este oarecum rigida, dar mai putin fragila decat unele alte materiale plastice. Poate fi facuta translucid, opac sau o culoare diferita atunci cand este fabricat. PP are, in general, un punct de topire ridicat, ceea ce o face in speciala, potrivit pentru produsele de ambalare a alimentelor care sunt utilizate in microunde sau curatate in masinile de spalat vase, de exemplu.

PP este utilizata in mod obisnuit in ambalajele alimentare pentru fabricarea de containere cu iaurt, recipiente pentru sirop de artar, recipiente pentru crema de branza si recipiente cu smantana.

PS (Numarul de reciclare 6 / Codul de rasina 6)

Polistirenul (PS) este un plastic incolor, dur, fara multa flexibilitate. Poate fi transformat in spuma sau turnat in matrite si oferit detalii fine in forma sa atunci cand este fabricat, de exemplu, sub forma de linguri sau furculite de plastic. In ambalajele alimentare, PS este utilizat in mod obisnuit pentru confectionarea caserolelor de plastic, a tavilor de plastic, a recipientelor si capacelor pentru alimente rapide, a canilor calde si a cofragelor de oua.

Altele sau O (Numarul de reciclare 7 / Codul de rasina 7)

„Altele” sau simbolul # 7 de pe ambalajele din plastic indica faptul ca ambalajul este realizat cu o rasina de plastic, altele decat cele sase tipuri de rasini enumerate mai sus, de exemplu, ambalajul ar putea fi realizat cu policarbonat sau poliactida bioplastica (PLA), de exemplu, sau ar putea fi realizat cu mai mult de un material de rasina din plastic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.