Avantajele si dezavantajele materialelor plastice biodegradabile

Avantajele si dezavantajele materialelor plastice biodegradabileIn ultimul timp, am vazut cum au fost scoase din uz diferite produse confectionate din materiale plastice traditionale, iar aici ne referim in mod special la ambalaje. Inainte, in supermarketuri si magazine erau intalnite ambalajele si pungile din materiale plastice.

Acum insa, acestea au fost inlocuite de pungi biodegradabile tip maieu, de pungi compostabile, sau de diferite sacose. Materialele plastice biodegradabile vin la pachet cu o multime de avantaje, dar pot prezenta si mici dezavantaje, insa mai multe detalii puteti afla pe parcursul acestui articol.

Ce este plasticul biodegradabil?

Pungile de plastic biodegradabile sunt fabricate din materii prime naturale pe baza de plante, care permit procesul de descompunere naturala, care se realizeaza atunci cand bacteriile si ciupercile prezente in mediul inconjurator metabolizeaza in mod natural materialele plastice si ajuta la descompunerea suplimentara a structurii unui plastic biodegradabil.

Rezultatul final este mai putin daunator pentru mediu in comparatie cu pungile obisnuite de plastic. Uitati-va la unele dintre avantajele si dezavantajele pungilor din plastic biodegradabile.

Avantajele materialelor plastice biodegradabile

  1. Reducerea emisiilor de carbon

Unul dintre principalele avantaje ale utilizarii polimerilor biodegradabili pentru fabricarea pungilor de plastic este reducerea semnificativa a emisiilor de carbon care se produc in timpul procesului de fabricatie in comparatie cu cea a plasticului obisnuit.

Nu doar atat, intrucat materialele utilizate pentru crearea materialelor plastice biodegradabile sunt pe baza de plante, emisiile de carbon sunt minime in timpul procesului de compostare.

  1. Consum mai mic de energie

In timp ce investitia initiala ar putea fi putin mai mare, pe termen lung materialele biodegradabile necesita cantitati mai mici de energie si necesita reprocesarea combustibililor fosili pentru a crea polimeri. In cazul in care va intrebati care este cel mai important rezultat al consumului mai mic de energie, aflati ca acesta inseamna reducerea poluarii.

  1. Solutie ecologica de unica folosinta

Materialele plastice biodegradabile necesita compostare sau reciclare pentru a asigura defalcarea corecta a pieselor de plastic pentru a permite procesul de compostare naturala. Cerinta de a elimina / prelucra in mod corespunzator produsele din plastic biodegradabile reduce automat cantitatea de deseuri care altfel ar fi trimise la depozitele de deseuri.

  1. Material reciclabil

In afara de a avea nevoie de un timp semnificativ mai mic pentru descompunere in comparatie cu plasticul obisnuit, plasticul biodegradabil poate fi de asemenea reciclat pentru a crea mai mult plastic prin produse. Utilizarea uleiurilor pe baza de plante pentru fabricarea materialelor plastice biodegradabile asigura de asemenea, integritatea acestora (nu contin substante chimice sau toxine in comparatie cu alte tipuri de materiale plastice).

Acestea sunt asadar doar 4 dintre cele mai importante avantaje ale materialelor plastice biodegradabile si ale produselor obtinute din aceste materiale. La fel ca in ceea ce priveste orice alt produs insa, exista si mici dezavantaje, iar in randurile care urmeaza, puteti afla pe scurt cateva dinte acestea.

Dezavantaje ale materialelor plastice biodegradabile

Dupa cum am mentionat anterior, materialele plastice biodegradabile au nevoie de conditii specifice pentru a se descompune, ceea ce inseamna ca descompunerea naturala a acestui plastic nu va avea loc daca este trimisa la depozitul de gunoi impreuna cu alte deseuri. Un sistem special de compostare este necesar pentru a asigura reciclarea / prelucrarea corespunzatoare a pungilor de plastic biodegradabile.

Celalalt dezavantaj al materialelor plastice biodegradabile este ca, daca nu sunt eliminate in mod corespunzator si se amesteca cu plasticele obisnuite, acestea se contamineaza si nu mai pot fi folosite.

Concluzie

In ciuda faptului ca pot avea mici dezavantaje, aceste materiale plastice biodegradabile devin inca o alternativa populara la plasticul obisnuit, in special datorita cresterii gradului de constientizare pentru siguranta mediului.

In plus, avantajele materialelor plastice biodegradabile depasesc in totalitate dezavantajele, ceea ce le face o alegere mai buna in comparatie cu polimerii din plastic care au fost folositi in mod traditional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.