Ce sunt compresoarele?

Ce sunt compresoarele?Atunci cand vorbim despre compresoare ne referim la masinile termice utilizate pentru a mari presiunea unui gaz care este inchis intr-un vas, micsorandu-i volumul.

Un compresor va comprima aerul de la presiunea initiala de intrare care in general este presiunea atmosferica si pana la o presiune de refulare dar si debitul.

Raportul existent intre presiunea finala si cea initiala a gazului comprimat este denumita si raport de comprimare. In cazul in care acest raport e mai mic de 3 nu se va utiliza termenul compresor ci termenul suflanta.

Pentru a comprima, aceste masini merg dupa un ciclu termodinamic inver care consuma lucru mecanic. Compresoarele sunt niste masini care sunt atrenate cu ajutorul unui motor electric care are ardere interna ori turibina cu gaz si functioneaza prin cuplarea directa sau prin transmisa mecanic aiar motorul furnizeaza energie mecanica utilizata pentru a functiona.

In functie de principiul de functionare compresoarele volumice cresc presiunea gazului prin inchiderea acestuia intr-un anumit spatiu si micsorarea volumului pe care il ocupa pana cand presiunea ia o valoare corespunzatoare si dupa care se face evacuarea gazului in presiunea obtinuta.

Comprsoarele volumice pot ajunge pana la presiune de 1000 de bari si au debite mai mici de 500 metri cubi pe minut. Compresoarele pentru volum pot sa fie cu piston, cu diafragma sau rotative.

Compresoarele cu psiton sunt bune pentru debite mai mici la presiune mar. pentru un cilindru raportului de comprimare poate varia intre 3,5 si 6 iar raportul de comprimare total se va realiza prin comprimare succesiva si in mai multe trepte.

Compresorul cu piston pentru capacitati mici este construit cu unul sau cu mai multi cilindrii verticali, in linie sau V iar cele industriale de dimensiuni mari sunt construite cu cilindrii orizontali.

Compresoarele monocilindice au ca parte principala cilindrii prevazutir cu un sistem de racire. In clindrii se monteaz aun piston care se etansaza fata de colindru utilizand segmenti.

Cilindrii se termina cu un carter, o cutie ce inchide mecanismul de antrenare si la cealalta extremitate se afla chiulasa aceasta fiind un capac care va inchide camera de comprimare pe care o are cilindrul. In chiulasa se afla si supapele automate pentru adminise si refulare iar acestea asigura comnicarea intre cilindru si galeria de administrare ori de refulare. Pistonul va fi actionat de un mecanism.

Compresorul cu diafragma si membrana utilizeaza pentru a comprima gazul I membrana foarte flexibila in locul unor pistoane conventionale.

Comprimarea gazelor va aveal loc cu miscarea membranei inainte si inapoi si actionate cu o tija si cu un mecanism care are arbore cotit. Doar membrana si caseta compresorului se afla in contact direct cu gazul. Presiunea si volumul de aer produs depind si de gradul de felxibilitate dar si de materialul din care este facuta membrana.

Un arbore cotit sau un compresor elicoidal este un tip de compresor care foloseste un mecanism rotativ de deplasare. Acestea sunt in general utolizate pentru a fi inlocuite compresoarele care au piston, unde sunt necesare si volume mai mari de aer cu o presiune ridicata si se foloseste in aplicatii industriale mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.