Consumau oamenii lapte in antichitate?

Consumau oamenii lapte in antichitate?Aparut de mii de ani in alimentatia omului, laptele a ajuns in zilele noastre un produs obtinut in fermele modern utilate, prelucrat cu aparatura de inalta tehnologie precum tancuri de racire lapte si tratat prin procedee complexe pentru a deveni sigur pentru consumul uman.

Dar laptele este un aliment a carui prezenta o regasim de mult timp in alimentatia oamenilor. Nu se stie exact cand a fost descoperit acest aliment dar conform dovezilor, acesta era consumat inca de la inceputurile umanitatii.

Istoria laptelui debuteaza din timpuri stravechi cand omul a inceput cresterea si domesticirea animalelor. Acum circa 7-8000 de ani, populatia Mesopotamiei incepuse sa domesticeasca mamiferele, sa le foloseasca in scopuri utile si sa obtina astfel laptele pentru consum in fiecare gospodarie.

Arheologii au descoperit in sudul Siciliei una dintre cele mai vechi ferme din lume datand din epoca Bronzului.Tot aici s-au gasit si ustensile speciale pentru prelucrarea laptelui precum si desene in piatra infatisind scene de mulgere a animalelor.

Despre consumul si prelucrarea laptelui avem dovezi si din perioada 500-100 I.H cand scitii, tatarii, germanii si tracii foloseau laptele de iapa. Si in vechile scrieri indiene sunt prezentate metode de prelucrare al laptelui si transformarea lui in unt. Daca la greci si romani untul era folosit  doar ca unguent, indienii in schimb il introdusesera in alimentatie.

Daca ne uitam in vremurile Imperiului Roman vom descoperi ca laptele consumat de oamenii acelor timpuri provenea de la oi, capre si ulterior vaci. Tot romanii au avut si un rol esential in dezvoltarea consumului de lapte reusind sa introduca laptele de vaca in alimentatia zilnica si sa descopere noi tehnici de prelucrare ale acestui lapte. La randul lor, au raspandit aceste metode nu numai in intreg Imperiu Roman ci si in Italia, Germania sau Anglia.

Laptele reprezenta un produs de baza in dieta zilnica a romanilor si a grecilor. In Roma dar si in Atena erau amenajate piete speciale pentru comercializarea laptelui si a produselor lactate. In vechea Grecie era consumat in cantitati mai mari laptele de capra iar in Italia era preferat  laptele de oaie. Tot in urma unor sapaturi arheologice s-a descoperit faptul ca in Roma antica erau construite camere speciale destinate prepararii si depozitarii branzeturilor. Romanii au folosit laptele  nu doar ca aliment, ci si ca produs de infrumusetare sau ca aliat in tratamentul unor afectiuni.

Si in tara noastra in urma cercetarilor arheologice s-au descoperit in zona Sarmisegetuzei, vechi stane dacice si ustensile pentru prelucrarea laptelui. Taranii romani au trait sute de ani practicand cresterea animalelor si avem o lunga traditie in domeniul prelucrarii laptelui.

De-a lungul timpului si datorita evolutiei tehnologiei, laptele a devenit un aliment mult mai sigur pentru consum dar si un produs a carui valabilitate este indelungata.

La sfarsitul secolului 19 au fost descoperite tehnici speciale de prelucrare si pasteurizare a laptelui. Totul a inceput in anul 1865 cand doctorul francez Louis Pasteur a descoperit ca incalzirea laptelui la temperaturi foarte ridicate poate distruge toti microbii ce exista in el. Ulterior, metoda a fost denumita pasteurizare si a fost preluata de Franz von Soxhlet in anul 1886. Pasteurizarea pe scara larga a inceput abia in anul 1920 si ulterior procesului de pasteurizare s-a recurs si la ambalarea laptelui in sticla.

Astfel, prelucrarea laptelui a devenit un proces complex folosit pe scara larga iar in prezent, milioane de oameni din intreaga lume se bucura de beneficiile acestui aliment miraculos.

In cazul in care doriti sa va reintoarceti la traditii iar ideea unei afaceri in acest domeniu va surade,  va recomand sa vizitati site-ul http://tancurideracirelapte.blogspot.com , locul unde veti descoperi cele mai moderne echipamente pentru prelucrarea laptelui.


Alte stiri actuale :

1. O nouă perioadă de depuneri pentru tancurile de lapte
2. Mai puţin lapte colectat de unităţile specializate
3. Producatorii de lapte din Dolj au solicitat aproape 300 de buletine de analiza pentru laptele vandut in piete
4. Cat de mult lapte bei? Atentie, iti poate salva viata!
5. Brânzeturile și produsele din lapte, mai scumpe în piețe cu 20%, din luna februarie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.