Iluminarea LED si iluminarea ecologica

Iluminarea LED si iluminarea ecologicaIn trecut iluminatul artificial avea un singur scop si anume asigurarea perceptiei vizuale. In timp ce stiinta si tehnologia au avansat, ceea ce priveste iluminatul artificial au aparut noi dimensiuni de cercetare si au aparut si ideea de “prietenos cu mediul”, sustenabil, iluminat inteligent si iluminat confortabil, tehologia LED a permis ca toate aceste concepte sa fie criterii pentru iluminatul artificial de astazi.

Va prezentam mai jos ce inseamna  becuri LED si de ce sunt ele atat de “prietenoase” cu mediul incojurator.

Tehnologia led este  considerata a fi cea mai eficienta solutie prin care se ilumineaza un interior in ceea ce priveste cantitatea de energie consumata cu mult superioara fata de metodele traditionale. Prin utilizarea sistemelor LED consumul de energie s-a redus pana la 90 de procente si aceste procente ne arata eficienta luminoasa si randamentul becurilor.

In cazul unor becuri cu incandescenta se discuta despre o  eficienta luminoasa de doar zece procente acesta fiind mai exact procentul de energie electrica ce se transforma in lumina si restul de 90 de procente vor fi transformate doar in caldura.

Daca sistemul de iluminat cu led are si senzori de miscare sau  un sistem de diminuare, atunci se va face o economie uriasa si il vom crede in final pe Edison care spunea ca vom face energia electrica suficient de ieftina incat doar persoanele bogate vor arde lumanari.

Becurile LED nu emit gaze si nu au efect de sera, nu contin nici mercur si alte substante toxice care sa ne afecteze sanatatea sau sa puna in pericol mediul.

Cei mai multi producatori de sisteme de iluminat LED apreciaza conceptul de “prietenos cu mediul”, eco friendly, si prin utilizarea unor materiale reciclabile in becurile de iluminat precum metalul, sticla, plasticul si unele materiale biodegradabile si naturale cum ar fi si lemnul.

Poluarea luminoasa este un aspect ce tine de conceptul eco friendly. Sunt tot mai multe studii, dar si asociatii care militeaza pentru protejarea mediului, iar astorfizicienii atrag atentia pentru acest tip de poluare care este mai putin cunocut, dar care are un impact serios asupra mediului.

In afara de inlocuirea surselor traditionale cu sursele LED, producatorii care aduc pe piata obiecte de iluminat pentru spatiul public incearca sa optimizeze tot mai mult sisteme optice pentru ca lumina sa fie directionata numai in zonele de interes.

Lumina si sanatatea se afla in stransa legatura cu o serie de cercetari stiintifice indiferent ca este vorba despre lumina artificiala sau naturala nivelul si capacitatea de concentrare, starea de spirti si confortul depind de lumina din mediul care ne inconjoara, dar si de calitatea acesteia.

In ultima vreme tot auzim oameni care spun ca nu pot suporta sursele LED sau ca ii deranjeaza lumina artficiala produsa de tehnologia LED –  trebuie sa subliniem aici ca cea care creaza disconfort este tehnologia LED de o calitate mai slaba.  Pe piata din tara noastra au aparut destul de multi frunizori de produse cu LED pentru care preturile sunt derizorii iar provenineta este dubioasa. In cazul acestor produse efectele sunt nocive asupra sanatatii si de aceea inainte de a cumpara astfel de becuri este recomandat sa va asigurati ca sunt de calitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.