Povestea reala a lui Mos Craciun

Povestea reala a lui Mos Craciun

Nu, nu Coca-Cola a inventat ​​pe Mos Craciun, iar povestea sa prinde radacini in secolul al III-lea d.Hr., in Patara, in Turcia actuala.

Aici se naste Nicolas de Myre, care devine episcop catolic, dar a murit conform legendei ca martir, ucis de romani la aproape 80 de ani. Biserica catolica decide apoi sa-l canonizeze pe Nicolas si sa-l sarbatoreasca in fiecare 6 decembrie, data mortii sale.

Moastele Sfantului Nicolae au fost apoi aduse la Bari, Italia pentru depozitare. Abia in secolul al XII-lea un cavaler care se intorcea dintr-o cruciada, a facut o escala in Bari si a dus mai departe astfel istoria Sfantului Nicolae in lume.

De la Sinter Klaas la Mos Craciun

Popularitatea legendei Sfantului Nicolae a scazut totusi in secolul al XVI-lea, cand reforma protestanta a incercat sa puna capat acestui cult catolic. Locuitorii Olandei au decis totusi sa continue sarbatorirea lui Sinter Klaas si au adus aceasta traditie in America cand au imigrat acolo in masa in secolul al XVII-lea. Asa s-a transformat Sinter Klaas in Mos Craciun si legenda a trecut Oceanul!

Obiceiul olandez s-a raspandit si printre colonistii englezi si familiile crestine care au acaparat aceasta noua traditie au decis sa o sarbatoreasca in ziua nasterii lui Iisus, adica 25 decembrie!

Nasterea personajului mitic al lui Mos Craciun nu a avut loc decat in ​​secolul al XIX-lea, cand Clement Clarke Moore, un pastor american, a scris un basm de Craciun cu Mos Craciun.

Craciunul de azi

In 1885, ilustratorul Nast care a impus imaginea actuala a lui Mos Craciun a decis ca Mos Craciun locuia la Polul Nord, ceea ce a fost confirmat ulterior de scriitorul George Webster care a clarificat ca fabrica de jucarii se afla in Laponia.

Astazi, Mos Craciun pe care il cunoasti este influentat in mare masura de versiunea lui Mos Craciun a companiei Coca-Cola, care in anii 1930 a facut din Mos Craciun un personaj jovial, o figura centrala in cultura populara.

Cadouri

Contrar credintei populare, traditia darurilor nu are nicio legatura cu povestea din Biblie a sosirii celor Trei Regi care au venit sa aduca aur, tamaie si smirna micului Isus.

Acest eveniment corespunde sarbatorii crestine a Bobotezei si nu se sarbatoreste decat pe 6 ianuarie. Cu toate acestea, astazi, mai degraba 24 sau 25 decembrie schimbam cadouri de Craciun si daca am cumparat brad de Craciun, traditia spune ca Mos Craciun le aseaza sub acesta!

Dintre romani, sarbatorile Saturnaliei (in jurul datei solstitiului de iarna – 20-22 decembrie) apoi ale sigilarelor (la sfarsitul lunii decembrie) erau o ocazie de a schimba mici cadouri, in special figurine din teracota sau ceara.

Din secolul al XII-lea a aparut traditia Sfantului Nicolae , acest episcop care, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, a adus dulciuri copiilor cuminti: fructe uscate, mere, prajituri, bomboane, ciocolata, turta dulce …

Abia in secolul al XX-lea, odata cu sosirea societatii de consum, dulciurile simple au fost transformate in jucarii. In jurul anului 1950, magazinele pariziene, dupa modelul american, vor incuraja, in vitrinele lor si prin promotii, sa cumpere jucarii pentru copii pentru 25 decembrie.

2 Commentsto Povestea reala a lui Mos Craciun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.