Tot ce trebuie sa stiti despre emigrarea romanilor

Tot ce trebuie sa stiti despre emigrarea romanilorRomania a avut a cincea cea mai mare populatie de emigranti din tarile membre ale Organizatiei pentru cooperare si dezvoltare economica in 2015/2016, conform raportului „ Talent in strainatate: o revizuire a emigrantilor romani”, publicat de OCDE si comandat de Ministerul Romaniei de afaceri externe.

Studiul constata ca in perioada 2001/2002 pana in 2015/2016, populatia emigranta a Romaniei in tarile OCDE a crescut cu 2,3 ​​milioane, ajungand la un total de 3,6 milioane de persoane, sau cel putin 17 la suta dintre persoanele care s-au nascut in Romania.

Aderarea la UE – punct de cotitura pentru emigrarea romaneasca

„Au fost schimbari semnificative ale modelelor de emigrare ale romanilor de la inceputul anilor 2000. Romanii au avut acces din ce in ce mai mare la oportunitati de mobilitate, deoarece Romania a cautat legaturi mai stranse cu Uniunea Europeana.

Aderarea romanilor la UE in 2007 a reprezentat un moment de cotitura”, sustine cercetarea OCDE, mentionand ca 2007 a fost un an de varf pentru emigrarea romana, cu un numar mai mare decat dublul fata de 2006, dar a scazut cu 40% in 2008.

„Dovada indica aparitia si persistenta crizei economice globale ca fiind cauza scaderii puternice a emigrarii romanesti dupa 2007”, arata raportul, dar adauga ca fluxurile migrationale au reluat recent o tendinta ascendenta treptata, crescand cu aproape 60% intre 2009 si 2016.

Pe masura ce mai multi romani s-au mutat in tarile UE, populatia tarii a scazut de la 22,4 milioane in 2000 la 19,5 milioane in 2018, migratia spre exterior fiind responsabila de peste 75% din declin, transformand emigrarea intr-un fenomen social si economic major pentru Romania, potrivit OCDE.

De asemenea, Romania a inregistrat cea mai mare rata de emigrare dintre cele zece tari principale de origine ale emigrantilor care traiesc intr-una din cele 36 de tari OCDE.

Aproape doua treimi din totalul emigrantilor romani traiesc in doar trei tari. Doar mai putin de 3% (sub 70.000) dintre emigrantii romani traiesc in tari din afara OCDE, dintre care doua treimi sunt in tarile UE care nu sunt membre ale OCDE, conform estimarilor.

Dintre emigrantii romani care traiau in tarile OCDE in 2015/2016, aproximativ 93 la suta au trait in doar zece tari si 90 la suta au fost intr-o tara europeana.

Trei tari europene au reprezentat 62% din totalul emigrantilor romani: Italia a avut aproape o treime (peste 1 milion), urmata de Germania (680.000) si Spania (573.000). Urmatoarele tari cu cel mai mare numar de rezidenti romani au fost Marea Britanie, SUA, Ungaria, Franta si Canada.

Israel este singura tara OCDE in care numarul romanilor a scazut intre 2001/2002 si 2015/2016. Populatia romaneasca din Marea Britanie a crescut de 33 de ori in aceeasi perioada, in timp ce numerele din Italia si Spania au crescut de 13 ori, respectiv de zece ori, potrivit raportului OCDE.

Motivele migratiei

Potrivit raportului, ocuparea fortei de munca a fost motivul principal al emigrarii in randul romanilor, insa doar unul din sapte emigranti romani din UE au declarat ca au o oferta de munca inainte de plecare.

Mai putin de 2 la suta dintre romanii care s-au mutat in alte tari ale UE au raportat educatia drept principalul motiv al migratiei, desi Marea Britanie si Belgia au ponderi usor mai mari (respectiv 6%, 5%).

In ceea ce priveste nivelurile de educatie, raportul OCDE constata ca nivelul de educatie al migrantilor romani a ramas stabil de-a lungul timpului, 30% avand un nivel scazut de educatie in perioada examinata de 15 ani, iar ponderea romanilor cu inalta educatie a scazut usor de la 26% in 2000/2001 la 23% in 2015/2016.

Romanii continua sa aiba intentii inalte de emigrare

Raportul OCDE arata ca inca exista intentii mari de emigrare in randul romanilor, in special pentru tinerii din tara. „Intre 2009 si 2018, mai mult de un sfert (26 la suta) dintre romanii care traiesc in Romania si-au exprimat dorinta de a se stabili definitiv in strainatate daca au ocazia”, scrie OCDE. Acesta este unul dintre cele mai mari procente din regiune, depasit doar de Moldova.

Dorinta de a emigra este deosebit de mare pentru tinerii romani, aproape jumatate dintre persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani spunand ca intentioneaza sa paraseasca tara.

„Aceste procente ridicate sunt probabil legate de perspective slabe de angajare pentru tineri, in special pentru cei cu studii superioare. Situatia ocuparii fortei de munca in Romania este astfel una dintre principalele cauze ale nivelului ridicat de intentii de emigrare observabile la populatie”, explica cercetatorii.

Sanse de intoarcere?

Cu toate acestea, exista si un interes ridicat de a se intoarce acasa in randul romanilor aflati in strainatate, dar intentiile variaza de la un nivel la altul la tara si de-a lungul timpului. Intre 2009 si 2018, aproximativ 26 la suta dintre migranti au declarat ca vor sa se intoarca in Romania sau sa se mute in alta tara.

Studiul UE privind fortele de munca din 2014, citat de OCDE, a constatat ca 390.000 de romani cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani au lucrat si au locuit in strainatate in ultimii 10 ani inainte de a se intoarce in Romania. Dar se observa ca numarul real al celor care s-au intors poate fi mai mare, deoarece sondajul UE nu a inclus persoanele care s-au intors fara sa fi fost angajati in alte tari.

Cazuri exceptionale

Au existat odata cu trecerea timpului si cazuri exceptionale, in care romanii plecati la munca in strainatate, s-au intors in tara, dar decedati, si pentru a fi inmormantati. Unii dintre acestia si-au pierdut viata in accidente de munca, sau in accidente rutiere.

Au existat si crime si cazuri de suicid, in care romanii si-au pierdut viata printre straini, departe de casa. Unii au murit in urma unor boli grave cu care s-au confruntat.

Cert este faptul ca in cazul persoanelor romane care au decedat in strainatate, numarul celor repatriati a fost foarte mare. Familiile indoliate au accesat Funerarenicolas.ro, pentru a lua legatura cu cea mai serioasa companie de servicii funerare, in vederea repatrierii decedatilor.

Pentru a veni in ajutorul familiilor greu incercate, compania de servicii funerare, s-a ocupat de obtinerea actelor necesare pentru transportul funerar international. De-asemenea, familiile indoliate nu mai trebuiau sa se preocupe de achizitionarea sicriului necesar repatrierii, sau de alte aspecte.

Cei de la firma de repatrieri se ocupau de tot, incepand de la obtinerea actelor, si pana la transportul decedatului la destinatie, si toate aceste lucruri, la cele mai mici preturi de pe piata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.