Ce caracteristici definesc un display Full HD?

Ce caracteristici definesc un display Full HD?O noua generatie de smartphone-uri cu display-uri Full High Definition 1920×1080 sunt deja de ceva vreme pe piata (vezi Display-ul cu touchscreen Sony Xperia Z), la fel ca televizorul tau HD din sufragerie, dar cu o dimensiune a ecranului de 5 inch – care este foarte impresionanta!

Dar, cat de bune sunt aceste noi ecrane, si daca avem intr-adevar nevoie de toata aceasta claritate si rezoluție, si daca chair putem vedea de fapt diferenta sunt cateva din intrebarile ivite odata cu ele.

Apple a inceput revolutia majora pe piata display-urilor prin introducerea tehnologiei “Retina Display”, cu 326 PPI la iPhone 4 in 2010. Acest lucru a declansat un razboi PPI si Mega Pixel similar cu ceea ce s-a intamplat cu camerele digitale smartphone, care este inca in curs de desfsurare. Speram ca nu se va intampla la fel si cu ecranele telefoanelor mobile. Adevarata intrebare este cat de departe se poate merge pana se va ajunge la o limita practica PPI, din punct de vedere vizual?

Rezolutia efectiva a retinei umane este mult mai mare decat Apple Retina Display, si corespunde undeva in jurul valorii de 600 de PPI, la o distanta de vizualizare de 10 inci, care este limita celei mai bune vizualizari umane (20/10).

Aceasta este mult peste cea mai mare capacitate de afisare de 468 PPI, deci rezolutia superioara si claritatea Full HD ar trebui sa fie visual, evidenta. Pe de alta parte, foarte putini oameni au acest nivel de 20/10 al acuitatii vizuale. De fapt, o mare parte din populatia adulta nu au nici macar un nivel de 20/20.

Mai mult, lumina ambientala scade acuitatea vizuala, deoarece stralucirea luminii reflectate de ecran reduce contrastul imaginii – iar smartphone-urile nu sunt aproape niciodata privite la intuneric. Prin urmare claritatea suplimentara nu va fi evidenta in multe situatii, in special la vizionarea obisnuita

Dar daca vreti sa profitati de acea claritate si rezolutie suplimentare, puteti. Daca studiati si va uitati atent la imaginea de pe ecran, apropiati-o, sau schimbati-i pozitia, veti putea astfel sa vizualizati detaliile mult mai bine deoarece construiti o harta integrata vizual a imaginii in creier.

Deci, atunci cand priviti o imagine cu detalii fine si text mic, cei mai multi oameni cu acuitate vizuala destul de buna vor fi capabili sa faca diferenta sis a aprecieze un plus de claritate si detalii daca isi fac timp pentru asta.

Spre deosebire de textul si grafica generate de computer, care au “aranjamente” precise a pixelilor, imaginile fotografice sunt, inerent neclare, deoarece, detaliile imaginii se intind pe mai multi pixeli, deci este mai putin probabil sa detectati o diferenta de claritate peste cea de baza de 1280×720 HD, in special la imagini JPEG, care sunt toate comprimate digital.

E valabil doar pentru imaginile statice, dar filmele si clipurile video au imagini care sunt in continua schimbare, astfel o anumita valoare a detaliilor este adesea pierduta, datorită naturii sale tranzitorii (plus compresia digitala).

Deci, pentru fotografii, filme și clipuri video claritatea si rezolutia suplimentara vor fi mai putin evidente.
In concluzie exista o mulțime de motive din punct de vedere tehnic pentru trecerea la Full HD la un display de 5 inci smartphone. Persoanele cu acuitate vizuala buna vor putea vedea si aprecia o rezolutie mai mare,claritatea suplimentara si detaliile imaginilor furnizate.

Display-ul Sony Xperia Z da dovada de performante foarte bune referitoare la luminozitate, contrast, evaluarea contrastului in cazul luminii ambientale ridicate, reflexie si eficienta de alimentare a display-ului.

De asemenea display-ul cu touchscreen Sony Xperia Z, beneficiaza de o claritate extrem de buna, are un ecran luminos cu un contrast imagine bun, dar numai la valoarea de zero grade a unghiului de vizualizare, lucrurile schimbandu-se cand vine vorba de alte valori.

In timp ce toate LCD-urile se confrunta cu scaderi mari a luminozitatii datorita unghiului de vizualizare (in general de peste 50 la suta la ± 30 grade), este totusi neobisnuit ca LCD-urile high-end, cu In Plane Switching (IPS) sau tehnologii similare sa arate schimbari substantiale de culoare si contrast, sub forma unor valori destul de ridicate ca si in cazul Sony Xperia Z.

Dar, cu toate acestea dispaly-ul sau ramane unul remarcabil si apreciat in randul posesorilor de smatphone care odata ce realizeaza care este potentialul sau nu l-ar inlocui pentru nimic in lume. Probabil doar atunci cand s-ar deteriora..si atunci cu un altul desigur..un altul original, care il puteti gasi aici: http://www.magazingsm.ro/piese-telefon/display-cu-touchscreen-sony-xperia-z-original-13611 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.