Cum alegem o lanterna led?

Cum alegem o lanterna led?
Avand in vedere faptul ca lanternele led nu au aparut de foarte mult timp pe piata romaneasca si faptul ca cele mai raspandite, la inceput, au fost cele de calitate indoielnica, nu este deloc de mirat faptul ca putini dintre consumatorii din Romania ar investi intr-un astfel de produs sau stiu care sunt criteriile dupa care ar trebui sa se orienteze atunci cand vine vorba de o lanterna Led.

Cu totii am trecut prin experienta achizitionarii unui produs de calitate indoielnica doar pentru ca avea un pret accesibil si doream sa testam noua tehnologie.

Din pacate, atunci cand vine vorba de tehnologia led, produsele ieftine sunt cele care pun intr-o lumina proasta o alternativa cu adevarat buna la becurile cu halogen, a celor fluorescente si chiar a celor cu xenon.

Desigur, aceasta investitie are baze solide – ledurile consuma foarte putin si au o durata de viata foarte mare. Totusi, produsele foarte ieftine pun sub semnul intrebarii pana si aceste calitati.

Primul criteriu trebuie sa fie intotdeauna calitatea. Totusi, o data trecut acest prag, trebuie sa avem in vedere caracteristici tehnice putin mai specifice. Sa nu sarim totusi peste caracteristicile generale – greutatea, dimensiunea si calitatea materialului exterior.

Greutatea si dimensiunile unei lanterne led sunt in general mici. insa ele depind de puterea lanternei, capacitatea sursei de energie folosite si materialul din care este realizat. In ceea ce priveste aceste caracteristici este bine sa alegem lanterna in functie de activitatile in care o vom folosi.

O lanterna pe care o tinem in portbagaj in caz de urgenta poate fi mai mare si mai grea decat una pe care o vom folosi atunci cand mergem in drumetii, la plimbare pe bicicleta sau pentru camping si vanatoare.

O data stabilita greutatea optima si dimensiunea este timpul sa trecem la caracteristici mai avansate precum autonomia – cat timp va functiona lanterna avand la dispozitie un acumulator incarcat sau o baterie noua; dispersia luminii – aria de acoperire ce poate fi mai ampla sau mai concentrata; numarul de lumeni – puterea luminii emise de lanterna; si nu in ultimul rand distanta pe care o poate acoperi.

Nu trebuie sa ne intereseze neaparat ca lanterna sa aiba o autonomie cat mai mare, aceasta depinzand de capacitatea sursei de energie folosite dar si de puterea ledului. Un led mai puternic va functiona mai putin timp daca sursa de energie este mica. Este bine sa avem totusi in vedere tipul de sursa de energie a lanternei led.

Acestea pot functiona pe baza de baterii de unica folosinta sau acumulatori care pot fi normali, detasabili, sau nedetasabili, incastrati in corpul bateriei.

Chiar daca pare o solutie buna faptul de a avea acumulatori nedetasabili la o lanterna acest lucru impune anumite limitari. In cazul acumulatorilor detasabili noi putem alege acumulatori de capacitate diferita pe care sa ii utilizam in functie de cat de mult va trebui sa lucram cu lanterna, fapt imposibil in cazul acumulatorilor incastrati. In plus, acumulatorii oricum se deterioreaza in timp si va trebui sa ii inlocuim, cel mai probabil apeland la un electronist.

Ca si regula generala, o lanterna Led de incredere este una care contine cele mai multe specificatii cu privire la caracteristicile ledului, a materialului din care e confectionata si a sursei de energie pe care o putem folosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.