Scopul implantului

Scopul implantuluiSunt un candidat pentru implant?

Majoritatea pacientilor sunt candidati pentru implant, indiferent de varsta lor. In cazul in care limita inferioara de varsta este reprezentata de sfarsitul cresterii osoase (17-18 ani), nu exista o limita superioara de varsta. Atat timp cat starea generala de sanatate a pacientului este adecvata si este “calificata” pentru o extragere dentara, chirurgia implantului nu ridica probleme restante.

Exista anumiti pacienti cu sanatate generala compromisa (orice interventie chirurgicala poate pune in pericol viata acestora) si, prin urmare, procedura de insertie a implantului trebuie efectuata selectiv, cu prudenta si cu investigatii aprofundate.

In plus, in cazul lor, sunt necesare conditii si echipament special, precum si o echipa chirurgicala experimentata (implantolog, chirurg maxilo-facial, anestezist etc.) si colaborare interdisciplinara (cardiolog, neurolog, diabetolog, hematolog etc.). In caz contrar, riscurile sunt ridicate si pot compromite tratamentul, chiar periclitand viata / sanatatea pacientului.

Factori care influenteaza implantul:

  • Atrofia (resorbtia) osului maxilar poate impiedica temporar inserarea implantului/implanturilor.
  • Oasele maxilare reprezinta “fundatia” implanturilor dentare!

Trebuie sa fie ferm ancorata in os si lipsa sau calitatea slaba pot ridica probleme. O insertie a implantului in oase insuficiente conduce la compromisuri prin alegerea unui implant prea subtire (daca exista o resorbtie orizontala) sau prea scurt (daca exista resorbtie verticala) care duce la pierderea acestuia mai devreme sau mai tarziu datorita unei relatii “necalibrate” intre a inlocuit diametrul / lungimea danturii si a implantului.

Atrofia osului (resorbtie) apare mai ales atunci cand, dupa extragerea dintilor sau pierderea dintilor, inlocuirea este amanata sau cand dintii sunt inlocuiti prin mijloace traditionale, cu punti sau proteze.

Sub corpul podului (dinti “fals” sau intermediari) osul nestimulat este resorbit (topit). De asemenea, pentru purtarea protezelor mobile, mobilitatea lor permanenta determina resorbtii dramatice ale oaselor in timp.

Resorbtia osului maxilar poate fi:

  • Orizontala – ingustarea osoasa (subtierea);
  • Vertical – scurtarea oaselor.

In ambele cazuri, sunt necesare adaugari osoase care sunt menite sa restabileasca volumul osos pierdut, oferind implanturilor o baza solida. Desi exista mai multe proceduri de altoire osoasa pentru corectarea masei osoase pierdute, apar situatii cand este imposibil sau chiar prea riscant sa se efectueze adaugarea chirurgicala.

In clinicile de renume precum Megasmile se gasesc mereu solutii eficiente, specialisti si echipamentul necesar pentru a trata cu succes orice situatie clinica.

Atunci cand dintii maxilarului se pierd, dintii posteriori (molari), sinusurile maxilare care in mod normal se afla deasupra radacinilor, isi maresc volumul, ocupand din ce in ce mai mult din volumul osos vecin.

Atunci cand nu este suficienta structura osoasa ramasa sub sinus (inaltime / latime), pentru a evita intrarea implantului in sinus (care este o cavitate umpluta cu aer), se efectueaza ridicarea sinusurilor si augmentarea sinusurilor (mucoasa sinusala este ridicata si biomaterialele sunt introduse dedesubt ) pentru a restabili osul necesar implantului prin fenomenul de regenerare.

Sunteti fumatori?

Tratamente pentru implantul dentar pentru fumatori pot fi efectuate, dar acestia trebuie sa accepte faptul ca tratamentul nu va fi un succes complet, la fel ca in cazul unui pacient nefumator.

Pacientul parodontopatic (pacient cu afectiuni parodontale)

Boala parodontala are microbi ca factor determinant (infectia cu bacterii patogene) care se acumuleaza in absenta unei igiene orale adecvate. Introducerea implantului dentar intr-o cavitate orala in care exista focare parodontale implica riscuri crescute care pot duce la infectia implantului (periimplantitis) si pierderea acesteia.

Chiar daca experienta si echipamentul recomanda Megasmile ca fiind prima alegere in tratamentul implantului dentar, va sfatuim sa nu luati in considerare acest tip de tratamente daca nu sunteti cu adevarat convins ca va puteti schimba atitudinea fata de igiena orala si modul in care va veti vizita in mod regulat medicul dentist.

Un implant dentar este conceput pentru a rezista o viata intr-o gura curata si periodic verificata. In caz contrar, satisfactia tratamentului poate fi scurta, devenind o investitie risipita si consumatoare de timp.

Candidatul ideal pentru implanturi dentare

Implanturile dentare reprezinta o optiune de tratament de succes pentru candidatul potrivit, si pot fi inserate de catre cel mai bun dentist si cabinet stomatologic
. Pentru candidatii selectati cu atentie si in mod adecvat, rata de succes in tratamentul implantului dentar depaseste 98% dupa 5 ani si 96% dupa 10 ani, transformand aceasta optiune intr-un tratament extrem de previzibil, atunci cand este efectuat corect, in conformitate cu reguli si protocoale clare, fara compromisuri.

Investigarea amanuntita a cazului este vitala in aceasta privinta din cauza mai multor factori care ar putea influenta succesul pe termen lung:

  • Suprafata neuniforma a volumului osos;
  • Prezenta bolii parodontale (gingival);
  • Ocluzie necorespunzatoare (muscatura);
  • Starea de sanatate generala degradata (tulburari decompensate);
  • Fumatul – timpul si numarul de tigari afumate pe zi;
  • Anumite medicamente administrate, in special pe termen lung (in special biofosfonati administrati intravenos);
  • Boli ale metabolismului osoase, colagenaze;
  • Administrare anticoagulanta cronica (subtierea sangelui);
  • Nivel ridicat de colesterol;
  • Nivel scazut de vitamina D;
  • Diabetul necontrolat;
  • Tratamente de cancer – citostatice (chimioterapie) sau radioterapie.

Majoritatea acestor factori nu vor impiedica inserarea implantului, dar pot intarzia / amana efectuarea procedurii pana cand problemele de sanatate sunt gestionate.

De exemplu, pacientii cu osoasa maxilara insuficienta (resorbtie) in zona de implantare necesita adaugarea osoasa inainte de inserarea implantului. Odata cu pierderea dintilor / dintilor, locul special pe osul maxilar incepe sa se degradeze, deoarece nu mai primeste stimuli.

Initiatii apropiati si antagonisti (opusi) incep sa migreze (se deplaseaza) spre goliciunile lasate in urma de pierderea dintilor si muscatura este modificata devenind dezechilibrata. Introducerea implantului dentar in aceste conditii ar transforma tratamentul in esec.

Cavitatea orala necesita o drenare profunda inainte de inserarea implantului. Aceasta implica o descalificare detaliata, tratamentul cariilor dentare si eliminarea oricaror infectii orale sau cronice orale.

Boala parodontala, indiferent de stadiu, trebuie tratata inainte de procedura de implantare. Ocluzia (muscatura) trebuie evaluata cu atentie si trebuie reechilibrata ca parte a procedurii de implantare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.