Tot ce contează în alegerea unui nume de domeniu pentru website: ghid și statistici

Pe lângă partea legată de design și funcționalitatea site-ului, să nu uităm că acesta trebuie să fie disponibil pentru accesare, iar printre elementele care determină acest lucru este chiar domeniul și hostingul pe care îl alegem.

Dacă unele aspecte tehnice din construcția propriu-zisă a site-ului le putem modifica ulterior, acesta, odată ales, nu mai poate fi schimbat cu ușurință – nici nu se recomandă, deoarece este determinant pentru imaginea afacerii, dar și influențează prezența ta în motoarele de căutare.

Ce reprezintă un domeniu?

Domeniul este format din două părți: denumirea efectivă a website-ului și Top Level Domain (TLD sau extensia numelui). Prima se referă la cum alegi să fie numit site-ul tău și este complectat de partea care se află după punct (.ro, .com, .org, etc.). În momentul în care alegem numele, ar trebui să ținem cont și de faptul că nu mereu este disponibilă combinația dintre aceasta și extensie.

De ce ar trebui să ținem cont când alegem numele de domeniu?

Alegerea numelui de domeniu are un aspect important, deoarece e asemeni unui nume de brand, iar pentru ca acesta să prindă, ar trebui să luăm unele aspecte în calcul:

  1. În caz că trebuie abia să înființezi o companie, trebuie să abordezi cu atenție mai multe aspecte: cât este de unică denumirea, memorabilă, dacă nu este utilizată deja sau cât de mult reprezintă activitatea ta, deoarece ulterior se poate transforma într-un brand.
    Dacă ai deja o afacere deschisă, felicitări! Ești cu un pas înaintea multora, dar deja rămâne să vezi dacă domeniul este liber, în combinație cu extensia dorită.
  2. Verifică numele domeniul înainte de a-l alege, pentru că în cazul în care nu este unic pot apărea unele conflicte cu mărcile deja înregistrate.
  3. Numele ales trebuie să corespundă domeniului de activitate, întrucât astfel poți stimula interesul utilizatorilor pentru a-l vizita, dacă reprezinți anume ceea ce caută.
  4. Dacă vrei ca website-ul tău să fie ușor de memorat, atunci optează pentru un nume simplu și ușor de pronunțat.
  5. Evită utilizarea cifrelor și cratimelor, pentru că îngreunezi memorarea acestuia, dar și utilizatorii nu sunt obișnuiți cu o astfel de abordare, care poate crea unele confuzii în mințile lor.

Cum alegem extensia pentru site?

Astăzi, sunt disponibile cca 1000 de extensii generice. Deși, o bună parte dintre site-urile existente, mai exact 75% din domenii conțin extensia .com, care este cel mai des asociată de către utilizatori cu website-urile. Chiar și așa, acesta nu reprezintă un standard pentru toate site-urile și nu ar trebui să-ți fie frică să optezi pentru altele, doar că ar trebui să ții cont de:

  1. Nivelul la care vrei să extinzi afacerea – poate fi un factor important, pentru că dacă planifici să devii o marcă națională, atunci poți cu ușurință opta pentru varianta .ro, dar dacă totuși vrei să țintești un public mai larg, extensia .com  sau .eu sunt variantele optime.
  2. Prețul domeniilor variază de la 2 $ până la câteva sute, iar dacă nu planifici să deții site-ul pe o perioadă lungă de timp, nu are rost să scoți prea mulți bani din buzunar.
  3. Domeniile cu autoritate precum .edu, .gov sau .archi au nevoie de o autorizație, ceea ce este un indice și pentru motoarele de căutare. Plus, acestea pot duce cu gândul la diferite instituții publice, organizații non-profit sau educaționale.
  4. Poți alege un domeniu de nișă, cum ar fi .auto sau .food, care pot fi un indice a domeniului de activitate și ar avea un impact pozitiv asupra imaginii companiei.

Înregistrarea domeniului poate fi efectuată cu ușurință, cu ajutorul companiilor care prestează servicii de genul dat. Pe site-ul companiei MegaHos, poți verifica disponibilitatea domeniului și suma care trebuie s-o achiți pentru înregitrarea acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.