Atacul de cord – una din cauzele majore ale deceselor

Atacul de cord - una din cauzele majore ale deceselorAtacul de cord apare cel mai adesea atunci cand unui dintre cele 3 vase de sange majore care alimenteaza inima este blocat, reducand furnizarea de sange oxigenat catre muschiul inimii. Fara oxigen, acea parte a inimii moare. Daca restul inimii este sanatoasa, ea va continua sa pompeze oferind o perioada de recuperare muschilor raniti. Cu toate acestea, odata ce msuchiul cardiac a fost afectat, inima slabeste, valvele se deterioreaza si persoana dezvolta batai neregulate ale inimii. Daca afectarea inmii este severa, atacul de cord poate fi fatal.

Cauzele atacului de cord

Cea mai frecventa cauza a unui atac de cord este arteroscleroza. Aceasta se manifesta prin ingustarea vaselor de sange datorita placii de colesterol, o substanta grasa, care se depune in timp. Dieta bogata in grasimi, fumatul, hipertensiunea arteriala si istoricul din familie – toate contribuie la asteroscreloza, care forteaza inima sa pompeze din ce in ce mai greu pentru a impinge sangele prin vasele ingustate.

Uneori, placa sau un cheag de sange care se formeaza pe placa, pot bloca complet artera, si acesta este inceputul unui atac de cord. El poate fi declansat de un efort fizic intens, de un stres emotional puternic sau de cresterea brusca a tensiunii. Alteori, insa, poate lovi fara nici un motiv.

Simptomele atacului de cord

Atacul de cord debuteaza cu anghina, adica o durere ca o arsura simtita in piept. De indata ce simti aceasta durere, anunta medicul – el iti poate prescrie tablete de nitroglicerina care largesc temporar vasul de sange, ceea ce contribuie la ajungerea unui flux mai mare de sange oxigenat la muschiul inimii.

Alte semne si simptome sunt durerea in piept sau in bratul sau umarul stang, sau chiar in abdomen sau in maxilar, dificultatile respiratorii, transpiratie, greata sau varsaturi, slabiciune sau ameteala.

Ce sa faci daca simti ca ai un atac de cord

Aseaza-te in pozitia culcat si, daca simptomele persista mai mult de 2 minute, suna la 911 sau la orice alt numar de urgenta. Nu este momentul sa te urci acum in masina si sa mergi la spital, dar nici sa amani tratamentul, pentru ca orice efort in plus sau orice intarziere poate provoca leziuni permanente ale muschiului cardiac si poate fi fatala.

Daca ai comprimate cu nitroglicerina, ia 3 pilule, cate una la fiecare 5 minute. De asemenea, poti sa iei o aspirina.

Ingrijire, reabilitare si recuperare dupa un atac de cord

Dupa un atac de cord este important sa reiei activitatea cat mai treptat. Probabil vei incepe un program de reabilitare care consta intr-un program de exercitii a caror intensitate creste treptat si care este monitorizat indeaproape.

Este important sa urmezi planul de tratament prescris de medicul tau si sa ai mereu la tine medicamentele prescrise.

Daca fumezi, este momentul sa renunti.

Mananca alimente sanatoase cu un continut scazut in grasimi si sodiu.

Daca ai surplus de greutate, se recomanda sa pierzi kilogramele in plus si sa faci exercitii fizice regulat, conform intructiunilor medicului tau.

Asigura-te ca pastrezi legatura cu medicul si apeleaza la ajutor ori de cate ori simti dureri in piept.

Pentru a preveni atacul de cord si a te bucura pentru cat mai mutl timp de o inima sanatoasa si puternica, nu ezita sa faci chiar acum un control cardiac. Acceseaza link-ul https://www.cardioclinic.ro  si fa o programare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.