Ce caracteristici trebuie sa aiba folia pentru sere si solarii?

Ce caracteristici trebuie sa aiba folia pentru sere si solarii?Foarte multe persoane din comunele si satele din Romania au ca principala ocupatie agricultura, asa ca aceste persoane stiu ce este o sera, stiu cum sa construiasca o sera, si cu siguranta stiu care sunt cele mai importante caracteristici ale foliei profesionale pentru sere si solarii.

Tocmai din acest motiv, agricultorii care vor trece pragul unui magazin unde vor vedea un afis de genul “avem folie sera de orice tip“, mai intai de toate vor tine cont de caracteristicile foliei, si abia apoi o vor cumpara. Iata care sunt aceste caracteristici deosebit de importante.

Durata de viata a foliei

Durata de viata a foliei de polietilena este limitata, iar acest lucru se intampla di cauza proceselor de degradare induse de razele solare si caldura. Polietilena copolimeri este un material care face parte din categoria low-cost, si care este bun doar pentru un sezon. Tocmai de aceea, folia este folosita pentru serele/solariile sezoniere.

Folia de polietilena cu mai multe straturi (multistratificata) vine cu o garantie de cel putin 4 ani si se bucura de o durata de viata de cel putin 6-7 ani, dar trebuie precizat faptul ca in acelasi timp costurile achizitionarii foliei multistratificate sunt cel putin duble fata de cele necesare pentru a achizitiona folia din polietilena copolimeri.

Transparenta

Folia transparenta fara doar si poate reprezinta alegerea ideala pentru a beneficia de un maxim de lumina pentru culturile de mici dimensiuni. Aceasta folie transparenta este foarte utila pentru ca sporeste productivitatea recoltei.

Datorita acestei transparente folia se potriveste de minune in zonele care se confrunta cu luminozitate redusa, insa acest tip de fole este util si in cazul serelor modulare ultra-moderne, mari producatoare de dioxid de carbon.

Grosime

Folia folosita pentru sere/solarii poate veni in grosimi diferite, iar aici precizam faptul ca grosimile foliei pentru sere si solarii pot incepe de la 100 pana la 200 microni.

Foliile care au grosimi de 150 pana la 200 microni sunt cele mai des folosite pentru serele/solariile permanente si nu cele sezoniere. In ceea ce priveste folia de 200 microni, precizam faptul ca aceasta este optima conditiilor climatice ale tarii noastre.

Modalitati de prindere a foliei

Dupa ridicarea structurii serei/solarului este necesara trecerea la urmatorul pas si anume la procedura de prindere a foliei. Indiferent de tipul foliei, se poate folosi set profil zincat simplu sau dublu.

In ceea ce priveste folia triplustratificata simpla, precizam faptul ca aceasta se mai poate prinde si cu ajutorul unor cleme de prindere, cu set profil de aluminiu cu chiar si cu sarma sau cu un set profil simplu de aluminiu, in timp ce folia triplustratificata dublu inflata cu set profile PVC “mama-tata” (pentru profil aluminiu).

Agricultorii mai au de-asemenea posibilitatea de a opta pentru folie profesionala, care vine cu o serie importanta de beneficii, iar dintre acestea amintim:

Controlul condensului

Folia tratata cu aditivi anticondens previne formarea picaturilor de apa, prezenta acestora avand un impact negativ asupra plantelor, din cauza cresterii riscului de aparitie a bolilor, dar si din cauza reducerii coeficientului de transmisie a luminii.

Reducerea pierderii de caldura in timpul noptii

In timpul zilei razele solare patrund in interiorul serelor si al solariilor incalzind aerul si solul; iar pe timpul noptii cand aerul se raceste – se va emana caldura acumulata in sol. In cazul folosirii unei folii duble inflate, folia cu infrarosu este instalata spre interior pentru a retine caldura in timpul noptii.

Imbunatatirea trecerii luminii ultraviolete

Albinele necesita lumina ultravioleta pentru a naviga. Pentru fermierii care doresc sa foloseasca albinele pentru polenizarea plantelor din sera/solar,folosirea unei folii care permite sa treaca o parte din spectrumului energiei luminii violete este un aspect foarte important.

Pe de alta parte, in cazul in care este blocata lumina ultravioleta, folia contribuie la reducerea numarului de insecte si la controlarea unor boli fungice.

Controlul difuziei luminii

Difuzia luminii este o caracteristica recent adaugata de catre producatori. Folia are capacitatea de a spori cantitatea de lumina difuza care ajunge la plante. Studiile realizate in ultimul timp, au demonstrat ca lumina difuza este capabila sa reduca dezvoltarea sporilor fungici si propagarea insectelor.

In ceea ce priveste transmisia luminii, mentionam faptul ca aceasta variaza in functie de aditivii care sunt folositi pe folie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.