Gandeste mult, incepe cu putin, creste repede cu infiintare PFA

Te gandesti sa incepi un proiect si nu te-ai vazut niciodata in aceasta situatie? Te ameteste ideea ca trebuie sa incepi proiectul si nu stii cum sa faci acest lucru?

Dorim sa ajutam antreprenorii incepatori sa invete sa faca primii pasi, sa inceapa pe drumul cel bun. Asa ca sa incepem cu o serie de principii de baza :

  • Trebuie sa incepi sa te gandesti CE sa faci, nu direct CUM sa faci;
  • Trebuie sa dezvolti o prima schita globala a afacerii tale;
  • Poti folosi o metoda concreta;
  • Si in cele din urma, poti aborda CUM sa o faci. Si, de asemenea, cu ce metoda.

1. Ce sa faci

Clientii nu isi doresc “produse sau servicii”, desi la asta se gandeste de obicei un antreprenor prima data. Vor sa li se satisfaca o nevoie sau sa li se rezolve o problema . Prin urmare, ar trebui sa te gandesti la asta:

“Ce problema anume voi rezolva?”

“Ce nevoie voi satisface?”

Si este de la sine inteles ca trebuie sa ai foarte bine identificati clientii tinta. Cu cat mai bine identificati, cu atat mai bine pentru proiectul tau. Si cu asta terminam primul nostru principiu. Modul in care trebuie sa privesti lucrurile este, initial, foarte simplu si nu necesita numere.

2. Fa o prima SCHITA, dar completa

Este important sa ai inca de la inceput o idee completa asupra naturii generale a proiectului tau. S-au scris multe pe aceasta tema, dar propunerea noastra este sa faci mai intai un REZUMAT EXECUTIV. Acest rezumat ar trebui sa contina in cel mult o pagina toate elementele importante care te ajuta sa intelegi cum functioneaza afacerea ta.

3. Foloseste o METODA anume

Exista diverse metode si proceduri pentru a exprima sintetic si complet ceea ce vom face, care sunt in prezent definite sub forma unui MODEL DE AFACERI.

Acest model de afaceri, cu o alta terminologie, ne permite sa ne gandim la:

  • Ce clienti ne vizam?
  • Ce problema vom rezolva pentru ei sau ce nevoie vom acoperi pentru ei?
  • Cum vom ajunge la ei?
  • Ce produse sau servicii specifice le vom oferi?
  • De ce investitii si resurse vom avea nevoie pentru a face asta?
  • Daca trebuie sa avem niste parteneri externi
  • Si, bineinteles, ce rezultate economice vom obtine cu proiectul nostru.

Toate acestea, asa cum am mentionat deja, surprinse pe o singura coala de hartie, dezvoltate cu propozitii scurte, de cel mult 10 cuvinte, si petrecand nu mai mult de doua ore pentru a le termina complet.

De aici vom obtine informatii importante despre ceea ce stim, ce nu stim, ce ar trebui sa stim si ce nu este important pentru proiectul nostru, desi initial parea altfel.

4. Si in cele din urma poti aborda CUM sa o faci.

Odata finalizati pasii anteriori, poti incepe sa gandesti si sa descrii schita initiala intr-un mod mai larg si mai elaborat, aprofundand subiectele deja analizate, transformand intregul set de elemente necesare obtinerii rezultatului asteptat in numere: Ceea ce este in mod normal inteles ca un plan de afaceri. Dupa ce acesta este finalizat, putem discuta despre o infiintare pfa sau srl, in functie de nevoile tale.

Si sa nu crezi ca odata ce ai terminat acesti pasi munca este gata. Atat modelul de afaceri, cat si, mai ales, firma in sine, sunt obiecte vii. Cu fiecare informatie noua, idee noua, evaluare proprie sau externa noua, chiar si trecerea timpului in sine, planul trebuie sa se schimbe, si tu ai obligatia sa iei in considerare aceste modificari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.