Tehnologia capacitiva ClearTek vs. tehnologia rezistiva 5 wire

tehnologia-capacitiva-cleartek-vs-tehnologia-rezistiva-5-wireTouchscreen-ul este o componenta importanta a unui smartphone de ultima generatie. Cand vorbim de tehnologie de ultima ora nu avem cum sa ocolim touch-ul. Tehnologia touchscreen poate fi capacitiva si rezistiva.

Vom prezenta in continuare date generale despre touchscreen-uri, care se aplica si la touchscreen Allview. Prima tehnologie, cea capacitiva, consta in aplicarea unui curent de foarte mica intensitate asupra unui electrod special care este amplasat pe marginea ecranului.

Cand utilizatorul atinge cu degetul ecranul se produce o perturbare electrica care este sesizata de interfata senzorului si apoi analizata pentru pozitionarea precisa pe ecran. Interfata are rolul de a filtra semnalele parasite, fiind reglata numai pentru interactiunea cu un corp uman, astfel incat sa fie eliminate atingerile accidentale cu alte obiecte sau lichide.

Senzorul contine mai multe straturi: in primul rand un strat conductiv, apoi suportul de sticla, un nou strat conductiv, electrodul senzorului si in cele din urma un strat protector „ClearTek” care este transparent si care imbunatateste rezistenta la uzura.

Aceasta tehnologie capacitiva ClearTek ofera utilizatorului o sensibilitate deosebita la atingere si in acelasi timp o remarcabila durabilitate. Tot aceasta tehnologie ofera rezistenta la praf, substante chimice abrazive, lichide, zgarieturi etc.

Senzorii ClearTek au fost testati intr-un mediu de laborator rezistand la peste 230 de milioane de atingeri fara ca suprafata sa se degradeze in mod semnificativ. Tehnologia capacitiva este solutia touch preferata pentru aplicatii care necesita o atingere precisa si rapida.

O a doua tehnologie touch este cea rezistiva. Aceasta, in comparatie cu cea capacitiva, foloseste doua suprafete conductive electric, pozitionate la mica distanta una de alta si care sunt separate printr-o retea fina de puncte de izolatie. In momentul in care este atins un punct de pe ecran se realizeaza contactul intre cele doua suprafete.

Senzorii rezistivi au un mare avantaj acela ca pot fi atinsi cu ajutorul unui „creion”, fiind mult mai ieftini si mai usor de produs decat cei capacitivi. De asemenea un senzor rezistiv are si el avantajul de a rezista la praf, impuritati sau lichide oferind si un „feedback” utilizatorului printr-o mica rezistenta la atingere.

Senzorii rezistivi sunt fabricati cu materiale de cea mai inalta calitate care sunt rezistente la un mediu ostil (zgarieturi, apa, produse chimice, lovire, etc.), uzura si cu un control de calitate extrem de exigent. Tehnologia rezistiva asigura o atingere precisa, fiabila si rapida. Un senzor rezistiv 5-wire raspunde la o atingere realizata cu o carte de credit sau cu degetul.

Tehnologia rezistiva 5 wire a fost testata in laborator reusind sa reziste la peste 40 milioane de atingeri fara a se produce o degradare excesiva a suprafetei. Acest senzor 5 wire utilizeaza o tehnologie destul de sofisticata pentru a putea mentine acuratetea intr-o gama diversa de medii de-a lungul utilizarii produsului.
Cele doua tehnologii sunt folosite in paralel in domeniul IT, insa ecranele capacitive au o mai mare sensibilitate la atingere, ceea ce le-a permis sa devina „mult mai prietenoase” si sa schimbe modalitatea prin care interactionam cu dispozitivele noastre fie ele telefoane inteligente sau tablete.

Exista cateva avantaje si dezavantaje ale celor 2 tipuri de ecrane. Cel capacitiv are sensibilitate mare la atingere, luminozitatea mai buna, rezistenta mai mare la zgarieturi, dar reprezinta o tehnologie mai scumpa, consuma mai multa energie si functioneaza doar cu degetul.

Ecranul rezistiv in schimb consuma mai putina energie, este mai ieftin si poate fi utilizat cu orice obiect, dar are luminozitatea mult mai scazuta si este dispus la zgarieturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.